Skip to main content

ITI Wire man Exam Questions with Answer

Exam: ITI Wireman
Medium of Question: English
Department Industrial Training


Question21:-How is an ammeter connected in a circuit?
 A:-Parallel
 B:-Series
 C:-Series - parallel
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-BOT unit is _________


 A:-Joule
 B:-Newton
 C:-KWh
 D:-Watt
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-The temp. resistance coefficient is represented in the form of
 A:-ohm/ohm
 B:-ohm/°c
 C:-ohm/ohm/°c
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-Ohm is the unit of
 A:-Resistance
 B:-Capacitive reactance
 C:-Inductive reactance
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-3 resistors are connected in series across a 27V supply. The second resistor has twice the resistance of the first.
The third one has three times the resistance of the second. Find the voltage across the third resistance
 A:-3V
 B:-6V
 C:-9V
 D:-18V
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-A safety sign circular in shape, white symbol on blue background is a
 A:-Prohibition sign
 B:-Mandatory sign
 C:-Warning sign
 D:-Information sign
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Respiratory protective equipment comes under
 A:-PPE 3
 B:-PPE6
 C:-PPE1
 D:-PPE7
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-Gas and liquefiable gases come under _________ class of fire.
 A:-Class D
 B:-Class C
 C:-Class B
 D:-Class A
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-The saw used for cutting thin wooden accessories like wooden batten round blocks casing capping etc. is
 A:-Handsaw
 B:-Hacksaw
 C:-Tenon saw
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-The curved part of a file separating the tang from body is
 A:-Face
 B:-Edge
 C:-Tang
 D:-Shoulder
 Correct Answer:- Option-D
Question31:-The angle of punch which is used for witness marks is
 A:-60°
 B:-30°
 C:-45°
 D:-90°
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Arc heating occurs when the air between electrodes of opposite polarities become
 A:-moistened
 B:-dry
 C:-ionised
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-_________ calipers are used for marking and layout works.
 A:-Jenny calipers
 B:-Outside calipers
 C:-Inside calipers
 D:-Firm joint calipers
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-EPROM stands for



 A:-Electrically Programmable Read Only Memory
 B:-Erasable Programmable Read Only Memory
 C:-Electrically Programmable Random Only Memory
 D:-Erasable Processors Read Only Memory
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-A wire measuring 1mm diameter has a cross sectional area of ________
 A:-`1 mm^2`
 B:-`1 cm^2`
 C:-`0.78 mm^2`
 D:-`0.87 mm^2`
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-The torque producing movement of the pointer in an indicating instrument is
 A:-deflecting
 B:-controlling
 C:-distracting
 D:-damping
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-In an instrument the pointer comes slowly to its final deflected position if the instrument is ________ damped.
 A:-not
 B:-over
 C:-critically
 D:-under
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-An electrical circuit that has infinity resistance is called _________ circuit.
 A:-an open
 B:-a short
 C:-a ground
 D:-either (2) or (3)
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-No. of light points admissible in one circuit are
 A:-4 points of 400w each
 B:-4 points of 600w each
 C:-8 points of 100w each
 D:-8 points of 200w each
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-No. of screws to be used for fixing a round block
 A:-1 No
 B:-2 Nos
 C:-3 Nos
 D:-4 Nos
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-In this wiring, to operate 3 lamps in all we require 6 two-way switches is
 A:-Godown wiring
 B:-Tunnel wiring
 C:-Hostel wiring
 D:-Corridor wiring
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-Size of copper plate electrode for plate earthing is
 A:-60×60 cm×6.3 mm
 B:-60×60 cm×3.15 mm
 C:-30×30 cm×6.3 mm
 D:-30×30 cm×3.15 mm
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-The unit of luminous flux is
 A:-lumen
 B:-candle power
 C:-lux
 D:-meter candle
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-To increase the range of an ammeter ________ is used.
 A:-C.T.
 B:-multiplier
 C:-shunt
 D:-P.T.
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-Extension of MS Word file is
 A:-.doc
 B:-.xls
 C:-.text
 D:-.ppt
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Which one of the following is a basic unit of MS Excel?
 A:-Row
 B:-Column
 C:-Cell
 D:-Word
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-Isolation of fire from the supply of oxygen by blanketing it with foam, sand etc. comes under which fire
extinguishing method
 A:-Starving
 B:-Smothering
 C:-Cooling
 D:-Blanketing
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-Edison screw type lamp holders are used for lamp with _________ wattage range.
 A:-above 600 w
 B:-upto 200 w
 C:-above 200 w below 600 w
 D:-above 200 w below 300 w
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-To increase the ampere hour rating, the cells are to be connected in
 A:-parallel
 B:-series parallel
 C:-parallel series
 D:-series
 Correct Answer:- Option-A
Question50:-"Don't try to stop a running machine with hands" comes under
 A:-General safety
 B:-Personal safety
 C:-Machine safety
 D:-Social safety
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-The ripple factor of a power supply is a measure of
 A:-Its voltage regulation
 B:-Diode rating
 C:-Its filter efficiency
 D:-Purity of power output
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-The function of a commutator in a DC generator is
 A:-To change DC to AC
 B:-To collect current from conductors
 C:-To change AC to DC
 D:-To conduct the current to the brushes
 Correct Answer:- Option-C
Question53:-The field coils of a DC generator are usually made of
 A:-Carbon
 B:-Copper
 C:-Cast iron
 D:-Graphite
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-In a two point starters the series resistors is required for
 A:-To limit the starting current
 B:-Starting the motor
 C:-To limit the back emf
 D:-To give heavy current at starting
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-In two watt meter method of measuring three phase power one of the wattmeter shows zero reading what
would be the value of the power factor in this case
 A:-1
 B:-0.5
 C:-zero
 D:-1.5
 Correct Answer:- Option-B



Question56:-Rotor of an induction motor runs always
 A:-At synchronous speed
 B:-At more than synchronous speed
 C:-At less than synchronous speed
 D:-In opposite direction to the field
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-The difference between the synchronous speed and the actual rotor speed is called
 A:-Fractional slip
 B:-Slip speed
 C:-Rotor speed
 D:-Actual rotor speed
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-The slip of an induction motor will be low when
 A:-Rotor Resistance is low
 B:-Friction loss is low
 C:-Windage loss is low
 D:-Rotor resistance is high
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-The split rings are made of
 A:-Brass
 B:-Gunmetal
 C:-Bronze
 D:-Hard drawn copper
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-Which motor should not be started on no load?
 A:-Shunt motor
 B:-Cumulative compound motor
 C:-Series motor
 D:-Differential compound motors
 Correct Answer:- Option-C
Question61:-The barrier potential for a silicon PN junction is _______V.
 A:-0.3 V
 B:-0.7 V
 C:-0.2 V
 D:-0.5 V
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-In which DC generator the armature and field current will be equal?
 A:-Shunt
 B:-Long shunt compound
 C:-Short shunt compound
 D:-Series
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-Which type of starter used to start both shunt and compound DC motor?
 A:-Three pointer starter
 B:-Two point starter
 C:-DOL starter
 D:-Star-delta starter
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-When the speed of alternator increases the frequency?
 A:-Decreases
 B:-Increases
 C:-Remains same
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Alternators are rated in
 A:-KW
 B:-KWH
 C:-KVA
 D:-Full load current
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Most widely used transformer oil is
 A:-Animal oil
 B:-Cooking oil
 C:-Vegetable oil
 D:-Mineral oil
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-The line insulators are made up to
 A:-Mica
 B:-Porcelain clay
 C:-Asbestos
 D:-Ceramic
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-Epoxy compound used with underground cable does not need
 A:-Heating
 B:-Armouring
 C:-Insulation
 D:-Core
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-The chemical used in breather is
 A:-Copper sulphate
 B:-Sodium chloride
 C:-Silica gel
 D:-Potassium chloride
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-Graphite is used in nuclear power plant as a
 A:-Fuel
 B:-Coolant
 C:-Electrode
 D:-Moderator
 Correct Answer:- Option-D
Question71:-Which of the following power plants is free from environmental problems?
 A:-Diesel engine
 B:-Nuclear power plant
 C:-Hydro electric power plant
 D:-Steam power plant
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Which type of insulator is used in stay wire?
 A:-Egg type
 B:-Pin type
 C:-Shackle type
 D:-Suspension type
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Which of the following power plant has the maximum capital cost?
 A:-Steam power plant
 B:-Nuclear power plant
 C:-Hydro electric power plant
 D:-Diesel power plant
 Correct Answer:- Option-B
Question74:-The working principle of a transformer is
 A:-Static induction
 B:-Self induction
 C:-Mutual induction
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-The colour of neutral wire of a cable is
 A:-Red
 B:-Yellow
 C:-Orange
 D:-Black
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-The amount of matter in a body is called
 A:-mass
 B:-weight
 C:-density
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-A
Question77:-The rate of change of position in a particular direction is called
 A:-speed
 B:-velocity
 C:-acceleration
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-The volume of a hemisphere is
 A:-`(4)/(3) pi r^3`
 B:-`(3)/(3) pi r^3`
 C:-`(2)/(3) pi r^3`
 D:-`(1)/(3) pi r^3`
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-Perimeter of a circle is
 A:-1`pi r`
 B:-2 `pi r`
 C:-3 `pi r`
 D:-4`pi r`
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-One gallon is
 A:-1.546 litres
 B:-2.546 litres
 C:-3.546 litres
 D:-4.546 litres
 Correct Answer:- Option-D



Question81:-60 Km/hr into m/sec is
 A:-10.66 m/sec
 B:-12.66 m/sec
 C:-14.66 m/sec
 D:-16.66 m/sec
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-The property of material to be drawn into thin sheets without fracture is
 A:-Ductility
 B:-Malleability
 C:-Machinability
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-The multiplication 0.1 × 0.001 is equal to
 A:-0.1
 B:-0.01
 C:-0.001
 D:-0.0001
 Correct Answer:- Option-D
Question84:-Multiply 6/13 by the reciprocal of 9/16 is equal to
 A:-96/117
 B:-32/39
 C:-54/208
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-`(3ab)^2` is equal to
 A:-`3a^2b^2`
 B:-`9a^2b^2`
 C:-`3ab^2`
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-One radian measure is equal to
 A:-`(90^@)/(pi)`
 B:-`(180^@)/(pi)`
 C:-`(270^@)/(pi)`
 D:-`(360^@)/(pi)`
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-Sin`theta` is equal to
 A:-Opposite side / adjecent side
 B:-Adjecent side / hypotenus
 C:-Opposite side / hypotenus
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-The value of 1/tan45 is equal to
 A:-0
 B:-1
 C:-45
 D:-1/45
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-The value of `"sin^2"` 60+`"cos^2"` `` 60 is equal to
 A:-0
 B:-1
 C:-1/2
 D:-2/3
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-Heat is a form of
 A:-Work
 B:-Power
 C:-Energy
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-Conventional representation of 1st angle and 3rd angle projection includes
 A:-Two eccentric circles
 B:-Two concentric circles
 C:-Two circle of same diameter
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-700×500×15 mm drawing board designated by
 A:-`"D_0"`
 B:-`"D_1"`
 C:-`"D_2"`
 D:-`"D_3"`
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-594×841 trimmed size of drawing sheet designated by
 A:-`"A_0"`
 B:-`"A_1"`
 C:-`"A_2"`
 D:-`"A_3"`
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-In 3rd angle projection the Top view (plan) is drawing
 A:-Right side of elevation
 B:-Left side of elevation
 C:-Below the elevation
 D:-Above the elevation
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-In 1st angle projection the end view from right side of an object is drawing
 A:-Right side of elevation
 B:-Left side of elevation
 C:-Right side of plan
 D:-Left side of plan
 Correct Answer:- Option-B
Question96:-The symbol represent
 A:-A.C. Motor
 B:-D.C. Motor
 C:-A.C. Generator
 D:-D.C. Generator
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-The angle of isometric axis is
 A:-270°
 B:-120°
 C:-360°
 D:-130°
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-The number of a pentagon is
 A:-3
 B:-4
 C:-5
 D:-6
 Correct Answer:- Option-C



Question99:-The isometric view of a circle is
 A:-Parabola
 B:-Ellipse
 C:-Triangle
 D:-Rectangle
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-The length of an arrow head is
 A:-Same as width
 B:-Two times of width
 C:-Three times of width
 D:-Four times of width
 Correct Answer:- Option-C

Comments

Popular posts from this blog

51 ITI or Diploma Job Vacancies in Indo-Tibetan Border Police Force 21,700-81,100 Salary

51 ITI or Diploma Job Vacancies in Indo-Tibetan Border Police Force 21,700-81,100 Salary ITBP Head Constable and Constable Total Vacancy: 51 Indo-Tibetan Border Police Force (ITBP) has published a  Notification for the recruitment of Head Constable (Motor Mechanic), Constable (Motor Mechanic) of General Central Service, Group ‘C’ Non-Gazetted (Non Ministerial) On Temporary basis likely to be Permanent basis. Those Candidates who are interested in the vacancy details & completed all eligibility criteria can read the Notification & Apply Online. Other ITI Jobs you may apply. Complete Recruitment details Vacancy Details Post Name Total  Qualification Head Constable (Motor Mechanic) 07 12th Pass, ITI (Relevant Trade), Diploma (Automobile Engg) Constable (Motor Mechanic) 44 Matriculation, ITI (Relevant Trade) ITBP Head Constable and Constable Selection Process PST/PET/Interview. Pay Scale Rs.21,700-81,100/- Age Limit Minimum Age Li...

228 ITI Fitter,Electrician,Welder,Turner,Machinist,Instrument Mechanic,Mechanic Diesel,Carpenter and Plumber Job Vacancies UCIL

228 ITI Fitter,Electrician,Welder,Turner,Machinist,Instrument Mechanic,Mechanic Diesel,Carpenter and Plumber Job Vacancies UCIL Total Vacancy: 228 Uranium Corporation of India Limited (UCIL) has given an employment notification for the recruitment of Fitter, Electrician & Other vacancies. Those Candidates who are interested in the vacancy details & completed all eligibility criteria can read the notification & apply online. Other ITI Jobs you may apply. Complete Recruitment details UCIL Vacancy Details Post Name Total Fitter 80 Electrician 80 Welder [Gas & Electric] 38 Turner/Machinist 10 Instrument Mechanic 04 Mech. Diesel/ Mech. MV 10 Carpenter 03 Plumber 03 UCIL Educational Qualification Candidates Should Posses Matric/Std. X pass and ITI pass in relevant Trade UCIL Selection Process Merit. Age Limit Minimum Age Limit:  18 Years Maximum Age Limit:  25 Years Age relaxation is admissible as pe...

209 ITI Fitter,Turner,Welder,Electrician,Electronics Mechanic,Draughtsman,COPA and Other Job vacancies HCL

209 ITI Fitter,Turner,Welder,Electrician,Electronics Mechanic,Draughtsman,COPA and Other Job vacancies HCL The Hindustan Copper Recruitment 2025 for 209 posts of Trade Apprentices. Candidates with ITI Can Apply Online. The online application opens on 19-05-2025, and closes on 02-06-2025. The candidate shall apply online through Hindustan Copper website, hindustancopper.com. Other ITI Jobs you may apply. Complete Recruitment details Total Vacancy: 209 Hindustan Copper Recruitment 2025 Vacancy Details Trade Name Total Mate (Mines) 37 Blaster (Mines) 36 Front Office Assistant 20 Diesel Mechanic 04 Fitter 10 Turner 07 Welder (Gas & Electric) 10 Electrician 30 Electronics Mechanic 04 Draughtsman (Civil) 04 Draughtsman (Mechanical) 05 Computer Operator & Programming Assistant 33 Surveyor 04 Pump Operator Cum Mechanic 04 Refrigeration & Air Conditioner 01 Qualification Hindustan Copper Trade Apprentice...