ITI Wire man Exam Questions with Answer

Exam: ITI Wireman
Medium of Question: English
Department Industrial Training


Question21:-How is an ammeter connected in a circuit?
 A:-Parallel
 B:-Series
 C:-Series - parallel
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question22:-BOT unit is _________


 A:-Joule
 B:-Newton
 C:-KWh
 D:-Watt
 Correct Answer:- Option-C
Question23:-The temp. resistance coefficient is represented in the form of
 A:-ohm/ohm
 B:-ohm/°c
 C:-ohm/ohm/°c
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question24:-Ohm is the unit of
 A:-Resistance
 B:-Capacitive reactance
 C:-Inductive reactance
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D
Question25:-3 resistors are connected in series across a 27V supply. The second resistor has twice the resistance of the first.
The third one has three times the resistance of the second. Find the voltage across the third resistance
 A:-3V
 B:-6V
 C:-9V
 D:-18V
 Correct Answer:- Option-D
Question26:-A safety sign circular in shape, white symbol on blue background is a
 A:-Prohibition sign
 B:-Mandatory sign
 C:-Warning sign
 D:-Information sign
 Correct Answer:- Option-B
Question27:-Respiratory protective equipment comes under
 A:-PPE 3
 B:-PPE6
 C:-PPE1
 D:-PPE7
 Correct Answer:- Option-A
Question28:-Gas and liquefiable gases come under _________ class of fire.
 A:-Class D
 B:-Class C
 C:-Class B
 D:-Class A
 Correct Answer:- Option-B
Question29:-The saw used for cutting thin wooden accessories like wooden batten round blocks casing capping etc. is
 A:-Handsaw
 B:-Hacksaw
 C:-Tenon saw
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question30:-The curved part of a file separating the tang from body is
 A:-Face
 B:-Edge
 C:-Tang
 D:-Shoulder
 Correct Answer:- Option-D
Question31:-The angle of punch which is used for witness marks is
 A:-60°
 B:-30°
 C:-45°
 D:-90°
 Correct Answer:- Option-A
Question32:-Arc heating occurs when the air between electrodes of opposite polarities become
 A:-moistened
 B:-dry
 C:-ionised
 D:-none of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question33:-_________ calipers are used for marking and layout works.
 A:-Jenny calipers
 B:-Outside calipers
 C:-Inside calipers
 D:-Firm joint calipers
 Correct Answer:- Option-A
Question34:-EPROM stands for



 A:-Electrically Programmable Read Only Memory
 B:-Erasable Programmable Read Only Memory
 C:-Electrically Programmable Random Only Memory
 D:-Erasable Processors Read Only Memory
 Correct Answer:- Option-A
Question35:-A wire measuring 1mm diameter has a cross sectional area of ________
 A:-`1 mm^2`
 B:-`1 cm^2`
 C:-`0.78 mm^2`
 D:-`0.87 mm^2`
 Correct Answer:- Option-C
Question36:-The torque producing movement of the pointer in an indicating instrument is
 A:-deflecting
 B:-controlling
 C:-distracting
 D:-damping
 Correct Answer:- Option-A
Question37:-In an instrument the pointer comes slowly to its final deflected position if the instrument is ________ damped.
 A:-not
 B:-over
 C:-critically
 D:-under
 Correct Answer:- Option-B
Question38:-An electrical circuit that has infinity resistance is called _________ circuit.
 A:-an open
 B:-a short
 C:-a ground
 D:-either (2) or (3)
 Correct Answer:- Option-A
Question39:-No. of light points admissible in one circuit are
 A:-4 points of 400w each
 B:-4 points of 600w each
 C:-8 points of 100w each
 D:-8 points of 200w each
 Correct Answer:- Option-C
Question40:-No. of screws to be used for fixing a round block
 A:-1 No
 B:-2 Nos
 C:-3 Nos
 D:-4 Nos
 Correct Answer:- Option-B
Question41:-In this wiring, to operate 3 lamps in all we require 6 two-way switches is
 A:-Godown wiring
 B:-Tunnel wiring
 C:-Hostel wiring
 D:-Corridor wiring
 Correct Answer:- Option-D
Question42:-Size of copper plate electrode for plate earthing is
 A:-60×60 cm×6.3 mm
 B:-60×60 cm×3.15 mm
 C:-30×30 cm×6.3 mm
 D:-30×30 cm×3.15 mm
 Correct Answer:- Option-B
Question43:-The unit of luminous flux is
 A:-lumen
 B:-candle power
 C:-lux
 D:-meter candle
 Correct Answer:- Option-A
Question44:-To increase the range of an ammeter ________ is used.
 A:-C.T.
 B:-multiplier
 C:-shunt
 D:-P.T.
 Correct Answer:- Option-C
Question45:-Extension of MS Word file is
 A:-.doc
 B:-.xls
 C:-.text
 D:-.ppt
 Correct Answer:- Option-A
Question46:-Which one of the following is a basic unit of MS Excel?
 A:-Row
 B:-Column
 C:-Cell
 D:-Word
 Correct Answer:- Option-C
Question47:-Isolation of fire from the supply of oxygen by blanketing it with foam, sand etc. comes under which fire
extinguishing method
 A:-Starving
 B:-Smothering
 C:-Cooling
 D:-Blanketing
 Correct Answer:- Option-B
Question48:-Edison screw type lamp holders are used for lamp with _________ wattage range.
 A:-above 600 w
 B:-upto 200 w
 C:-above 200 w below 600 w
 D:-above 200 w below 300 w
 Correct Answer:- Option-D
Question49:-To increase the ampere hour rating, the cells are to be connected in
 A:-parallel
 B:-series parallel
 C:-parallel series
 D:-series
 Correct Answer:- Option-A
Question50:-"Don't try to stop a running machine with hands" comes under
 A:-General safety
 B:-Personal safety
 C:-Machine safety
 D:-Social safety
 Correct Answer:- Option-B
Question51:-The ripple factor of a power supply is a measure of
 A:-Its voltage regulation
 B:-Diode rating
 C:-Its filter efficiency
 D:-Purity of power output
 Correct Answer:- Option-D
Question52:-The function of a commutator in a DC generator is
 A:-To change DC to AC
 B:-To collect current from conductors
 C:-To change AC to DC
 D:-To conduct the current to the brushes
 Correct Answer:- Option-C
Question53:-The field coils of a DC generator are usually made of
 A:-Carbon
 B:-Copper
 C:-Cast iron
 D:-Graphite
 Correct Answer:- Option-B
Question54:-In a two point starters the series resistors is required for
 A:-To limit the starting current
 B:-Starting the motor
 C:-To limit the back emf
 D:-To give heavy current at starting
 Correct Answer:- Option-A
Question55:-In two watt meter method of measuring three phase power one of the wattmeter shows zero reading what
would be the value of the power factor in this case
 A:-1
 B:-0.5
 C:-zero
 D:-1.5
 Correct Answer:- Option-B



Question56:-Rotor of an induction motor runs always
 A:-At synchronous speed
 B:-At more than synchronous speed
 C:-At less than synchronous speed
 D:-In opposite direction to the field
 Correct Answer:- Option-C
Question57:-The difference between the synchronous speed and the actual rotor speed is called
 A:-Fractional slip
 B:-Slip speed
 C:-Rotor speed
 D:-Actual rotor speed
 Correct Answer:- Option-B
Question58:-The slip of an induction motor will be low when
 A:-Rotor Resistance is low
 B:-Friction loss is low
 C:-Windage loss is low
 D:-Rotor resistance is high
 Correct Answer:- Option-A
Question59:-The split rings are made of
 A:-Brass
 B:-Gunmetal
 C:-Bronze
 D:-Hard drawn copper
 Correct Answer:- Option-D
Question60:-Which motor should not be started on no load?
 A:-Shunt motor
 B:-Cumulative compound motor
 C:-Series motor
 D:-Differential compound motors
 Correct Answer:- Option-C
Question61:-The barrier potential for a silicon PN junction is _______V.
 A:-0.3 V
 B:-0.7 V
 C:-0.2 V
 D:-0.5 V
 Correct Answer:- Option-B
Question62:-In which DC generator the armature and field current will be equal?
 A:-Shunt
 B:-Long shunt compound
 C:-Short shunt compound
 D:-Series
 Correct Answer:- Option-D
Question63:-Which type of starter used to start both shunt and compound DC motor?
 A:-Three pointer starter
 B:-Two point starter
 C:-DOL starter
 D:-Star-delta starter
 Correct Answer:- Option-A
Question64:-When the speed of alternator increases the frequency?
 A:-Decreases
 B:-Increases
 C:-Remains same
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B
Question65:-Alternators are rated in
 A:-KW
 B:-KWH
 C:-KVA
 D:-Full load current
 Correct Answer:- Option-C
Question66:-Most widely used transformer oil is
 A:-Animal oil
 B:-Cooking oil
 C:-Vegetable oil
 D:-Mineral oil
 Correct Answer:- Option-D
Question67:-The line insulators are made up to
 A:-Mica
 B:-Porcelain clay
 C:-Asbestos
 D:-Ceramic
 Correct Answer:- Option-B
Question68:-Epoxy compound used with underground cable does not need
 A:-Heating
 B:-Armouring
 C:-Insulation
 D:-Core
 Correct Answer:- Option-A
Question69:-The chemical used in breather is
 A:-Copper sulphate
 B:-Sodium chloride
 C:-Silica gel
 D:-Potassium chloride
 Correct Answer:- Option-C
Question70:-Graphite is used in nuclear power plant as a
 A:-Fuel
 B:-Coolant
 C:-Electrode
 D:-Moderator
 Correct Answer:- Option-D
Question71:-Which of the following power plants is free from environmental problems?
 A:-Diesel engine
 B:-Nuclear power plant
 C:-Hydro electric power plant
 D:-Steam power plant
 Correct Answer:- Option-C
Question72:-Which type of insulator is used in stay wire?
 A:-Egg type
 B:-Pin type
 C:-Shackle type
 D:-Suspension type
 Correct Answer:- Option-A
Question73:-Which of the following power plant has the maximum capital cost?
 A:-Steam power plant
 B:-Nuclear power plant
 C:-Hydro electric power plant
 D:-Diesel power plant
 Correct Answer:- Option-B
Question74:-The working principle of a transformer is
 A:-Static induction
 B:-Self induction
 C:-Mutual induction
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C
Question75:-The colour of neutral wire of a cable is
 A:-Red
 B:-Yellow
 C:-Orange
 D:-Black
 Correct Answer:- Option-D
Question76:-The amount of matter in a body is called
 A:-mass
 B:-weight
 C:-density
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-A
Question77:-The rate of change of position in a particular direction is called
 A:-speed
 B:-velocity
 C:-acceleration
 D:-none of these
 Correct Answer:- Option-B
Question78:-The volume of a hemisphere is
 A:-`(4)/(3) pi r^3`
 B:-`(3)/(3) pi r^3`
 C:-`(2)/(3) pi r^3`
 D:-`(1)/(3) pi r^3`
 Correct Answer:- Option-C
Question79:-Perimeter of a circle is
 A:-1`pi r`
 B:-2 `pi r`
 C:-3 `pi r`
 D:-4`pi r`
 Correct Answer:- Option-B
Question80:-One gallon is
 A:-1.546 litres
 B:-2.546 litres
 C:-3.546 litres
 D:-4.546 litres
 Correct Answer:- Option-D



Question81:-60 Km/hr into m/sec is
 A:-10.66 m/sec
 B:-12.66 m/sec
 C:-14.66 m/sec
 D:-16.66 m/sec
 Correct Answer:- Option-D
Question82:-The property of material to be drawn into thin sheets without fracture is
 A:-Ductility
 B:-Malleability
 C:-Machinability
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question83:-The multiplication 0.1 × 0.001 is equal to
 A:-0.1
 B:-0.01
 C:-0.001
 D:-0.0001
 Correct Answer:- Option-D
Question84:-Multiply 6/13 by the reciprocal of 9/16 is equal to
 A:-96/117
 B:-32/39
 C:-54/208
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question85:-`(3ab)^2` is equal to
 A:-`3a^2b^2`
 B:-`9a^2b^2`
 C:-`3ab^2`
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question86:-One radian measure is equal to
 A:-`(90^@)/(pi)`
 B:-`(180^@)/(pi)`
 C:-`(270^@)/(pi)`
 D:-`(360^@)/(pi)`
 Correct Answer:- Option-B
Question87:-Sin`theta` is equal to
 A:-Opposite side / adjecent side
 B:-Adjecent side / hypotenus
 C:-Opposite side / hypotenus
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question88:-The value of 1/tan45 is equal to
 A:-0
 B:-1
 C:-45
 D:-1/45
 Correct Answer:- Option-B
Question89:-The value of `"sin^2"` 60+`"cos^2"` `` 60 is equal to
 A:-0
 B:-1
 C:-1/2
 D:-2/3
 Correct Answer:- Option-B
Question90:-Heat is a form of
 A:-Work
 B:-Power
 C:-Energy
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C
Question91:-Conventional representation of 1st angle and 3rd angle projection includes
 A:-Two eccentric circles
 B:-Two concentric circles
 C:-Two circle of same diameter
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B
Question92:-700×500×15 mm drawing board designated by
 A:-`"D_0"`
 B:-`"D_1"`
 C:-`"D_2"`
 D:-`"D_3"`
 Correct Answer:- Option-C
Question93:-594×841 trimmed size of drawing sheet designated by
 A:-`"A_0"`
 B:-`"A_1"`
 C:-`"A_2"`
 D:-`"A_3"`
 Correct Answer:- Option-B
Question94:-In 3rd angle projection the Top view (plan) is drawing
 A:-Right side of elevation
 B:-Left side of elevation
 C:-Below the elevation
 D:-Above the elevation
 Correct Answer:- Option-D
Question95:-In 1st angle projection the end view from right side of an object is drawing
 A:-Right side of elevation
 B:-Left side of elevation
 C:-Right side of plan
 D:-Left side of plan
 Correct Answer:- Option-B
Question96:-The symbol represent
 A:-A.C. Motor
 B:-D.C. Motor
 C:-A.C. Generator
 D:-D.C. Generator
 Correct Answer:- Option-B
Question97:-The angle of isometric axis is
 A:-270°
 B:-120°
 C:-360°
 D:-130°
 Correct Answer:- Option-B
Question98:-The number of a pentagon is
 A:-3
 B:-4
 C:-5
 D:-6
 Correct Answer:- Option-C



Question99:-The isometric view of a circle is
 A:-Parabola
 B:-Ellipse
 C:-Triangle
 D:-Rectangle
 Correct Answer:- Option-B
Question100:-The length of an arrow head is
 A:-Same as width
 B:-Two times of width
 C:-Three times of width
 D:-Four times of width
 Correct Answer:- Option-C